Mintegy 1500 milliárd forint összegben írnak ki pályázatokat a gazdák és az élelmiszeripar számára az idén a vidék megerősítése és versenyképességének növelése, valamint a foglalkoztatás bővítése érdekében – mondta az agrárminiszter az M1 aktuális csatorna Magyar Gazda című műsorában február első felében.

A gazdaság-újraindítási akcióterv harmadik ütemében az agrárium kerül a fókuszba, ennek kapcsán Nagy István azt hangsúlyozta: az idén és jövőre arra készülnek, hogy igen nagy összegű forrást biztosítsanak a megújuló vidékfejlesztéshez, hogy az újraindításnak hosszú távú hatásai legyenek.

Áprilistól – várhatóan – meghozzák a döntéseket a 2020-ban meghirdetett fejlesztési pályázatoknál, amelyekkel mintegy 400 milliárd forintnyi forrást ítélnek oda. Ebből a tervek szerint az állattenyésztési ágazat számára csaknem 300 milliárd forint, az üveg- és hűtőház fejlesztésekre 80 milliárd forint juthat.

Emellett jelenleg is rendelkezésre állnak az öntözési, erdészeti és a mezőgazdasági kisüzemeket segítő pályázatok, ezeknek köszönhetően a miniszter szerint hatalmas lendülettel indulhat a hazai agrárium.

Kitért arra is a tárcavezető – foglalta össze az Agrárminisztérium honlapja –, hogy az ágazatban elbocsátások nem történtek, a beruházási kedv töretlen, még új piaci lehetőségek is nyíltak a koronavírus okozta nehéz helyzetben. “Tehát jókor, jó időben jött az a támogatás, amely kifejezetten célzott is volt, és célba is talált” – mondta a miniszter.

Nagy István szerint megerősödött az agrárium és ütésállóvá is vált, hiszen nemcsak a koronavírus-járvánnyal kell megküzdenie, hanem más nehézségekkel is, például a madárinfluenzával, az afrikai sertéspestissel (ASP), sőt a pánikvásárlással is, de szavai szerint az ágazat sikeresen helyt tudott állni.

Forrás: Agro napló