A legtöbb gazdálkodó már 2020 végén beszerezte a tavaszi napraforgóvetőmagokat. A hibrid kiválasztása előtt mindenképp érdemes mérlegelni, hogy tavasszal a területünk gyomviszonyai mellett mire számíthatunk, hiszen a napraforgóhibrid kiválasztásával egyidőben el is dől a tavaszi gyomirtási technológiánk is.

Az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okoznak a libatop félék, a keserűfű fajok, a varjúmák, valamint a mezei acat. Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer évek óta nyújt biztos megoldást, terjedése annak is köszönhető, hogy egyre bővül az Express®-toleráns napraforgó hibridek kínálata.

2020-ban már mintegy 200 ezer hektárnyi területen kezeltek Express™ gyomirtási technológiával, a technológia bizonyított megbízhatóságával, hatékonyságával.

A technológia nagy előnye, hogy az Express™ gyomirtó szer kijuttatási ideje rugalmas: kultúrnövényünk fonológiájától szinte függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazodva végezhetjük el a kezelést. Az aktuális gyomnyomáshoz és időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva, akár osztott kezeléseket is végezhetünk a nagyobb hatékonyság érdekében.

 • Évelő kétszikű gyomok ellen kiemelkedő hatékonyságú (mezei acat)
 • Kiemelkedő szelektivitás, nincs fitotoxicitás és utóvetemény korlátozás sem.
 • Gyorsan oldódik, jól keverhető, a tartályból könnyen kimosható.
 • Alkalmazása és hatékonysága nem függ a talaj állapotától és a bemosó csapadéktól.
 • A kiszerelés nagysága követi a vetőmagmennyiséget (1 zsák vetőmaghoz 1 doboz Express® gyomirtó szer).
 • Kiváló herbicidtoleráns napraforgóhibridek állnak rendelkezésünkre, melyek választéka egyre bővül 2021-ben is.

Erős parlagfű, vadkender nyomás megoldására az Evorelle® Express™ gyomirtó szer szerepel kínálatunkban, melynek használata előtt mindig érdeklődjön a vetőmag fajtatulajdonostól, ill. az FMC munkatársaitól.

Mivel a kétszikű gyomok ellen eredményesen védekezhetünk állománykezeléssel, így akár a kétszikűek elleni költséges alapkezelést el is hagyhatjuk. Az egyszikű gyomokra koncentrálva alapkezelésként technológiai javaslatunkban a Successor® 600 szerepel. A petoxamid hatóanyag kiváló védelmet nyújt a nagy széltippan, perjefélék, muhar fajok, kakaslábfű ellen. Csírázásgátló hatású, emellett talajhatással is rendelkezik. Némi hatással van a kétszikű gyomokra is. Kijuttatása preemergensen (vetés után, kelés előtt) 2 l/ha dózisban.

 

Express®-toleráns napraforgóhibridek 2021
Pioneer/Corteva Euralis Limagrain
P63LE113 ES ARMONICA LO SU LG 50.479 SX
P64LE25 ES JURASSIC HO SU LG 50.779 HO SX
P64LE136 ES AROMATIC HO SU  
P64HE133 ES ARGENTIC HO SU  
P64HE144    
     
További SU napraforgóhibridek 2021  
Caussade Mas Seeds Marton Genetics
CSF 18903 SU MAS 83 SU Virgo SU
CANARIA SU ORO MAS 85 SU  
     
Strube Saatbau Saaten Union
FAUSTO ST HELESUN ALEXA SU
MERO ST UNOSUN DAVERO SU
TANGO ST    
Bővülő napraforgóherbicid kínálat 2021

 

Stresszoldás és növénykondicionálás az ellenálló állományért

A napraforgót élettartama során számos stressz éri. A biotikus stressztényezők (kártevők, kórokozók és gyomok) ellen számos növényvédő szer rendelkezésre áll, az abiotikus stresszfaktorok ellen már nehezebb a védekezés, mert ezekre sokszor nincs hatásunk: erősödő időjárás anomáliák, talajviszonyok, gyomirtóstressz.

Mivel támogathatjuk a napraforgót a stresszfaktorokkal szemben?

Az FMC komoly figyelmet fordít a biológiai növényvédelem, növénykondicionálás és növénytáplálás kutatás-fejlesztésére. Ennek köszönhetően született meg új növény és talajkondicionáló, valamint stresszoldó készítményünk, a RhizoMagic™, mely jelentős (315 g/l) szervesanyag tartalommal rendelkezik. Tengerialga-kivonat, L-aminosav, makro-, mezo- és mikroelem tartalmának köszönhetően biztosítja a fejlődés során az optimális tápanyag-ellátottságot.

Felhasználási javaslat:

 • A RhizoMagic™ szántóföldi dózisa 1,5-2l/ha/alkalom.
 • Alkalmazásaható a preemergens gyomirtással egy menetben az egyöntetűbb kelés elősegítéséért.
 • Ajánlott a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére.
 • Stresszkezelés esetén a kezelések közötti idő csökkenthető.
 • Akár 2-4 alkalommal is felhasználható a tenyészidőszak végéig.

A  RhizoMagic™ 10 literes kiszerelésben , versenyképes hektárköltséggel érhető el.

Bórban az igazság

A napraforgó olajtartalmának alakulásában meghatározó szerepe van a kénnek és a bórnak. A kén létfontosságú aminosavak építőeleme, nélkülözhetetlen szerepe van a fehérje-bioszintézisben, elősegíti a N felvételét, hasznosulását. Hiányában a növények fejlődése lelassul, a levélerek sárgulnak, akár 30 %-os termésveszteséget is elszenvedhet.

A bór hiánya súlyos anyagcserezavarokat, termékenyülési problémákat okozhat, és szerepet játszik az olajtartalom alakulásában is. Részt vesz a hajtáscsúcs fejlődésében, fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben és a szénhidrát anyagcserében. Fontos szerepe van a nitrogén és foszfor anyagcserében, valamint az aminosavak és a fehérjék szintézisében. Hiánya esetén a levelek sárgulnak, kifakulnak, lankadttá válnak. Jellegzetes hiánytünete a gyökerek tenyészőcsúcsának pusztulása, valamint a tányér deformálódása.

A bórt a növények a talajból bórsav, illetve borátok formájában veszik fel. A felvétel után a bór a növényben lassan mozog és ez az oka annak, hogy hiánya elsősorban a hajtáscsúcsokon és a termékenyülés időszakában jelentkezik. Ezért fontos, hogy a növények még időben, a termékenyülés előtti időszakban, megfelelő mennyiségű és könnyen felvehető bórhoz jussanak.

Megoldásunk a Komplex Kénesbór™, amely egy bórral, kénnel, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. A Komplex Kénesbór tápelemtartalma hatékony megoldást nyújt a kén- és bórigényes szántóföldi kultúrák, így a napraforgó levéltrágyázására is. A Komplex Kénesbór™ a megfelelő nitrogén tartalom (N 19,4 m/V %) mellett kiemelkedő mennyiségben tartalmaz kén-trioxidot (SO3 18 m/V %) és a növények számára könnyen felvehető bórkomplexet (B 3,2 m/V % = 320 g/l bórkomplex). Mindezek mellett kiemelkedő mikroelem tartalommal is (Réz (Cu), Vas (Fe), Mangán (Mn), Molibdén (Mo), Cink (Zn)) rendelkezik, amely tovább erősíti a növényben a tápelem arányok fenntartását, elősegítve ezáltal a megfelelő termésképződést és az olajtartalmat.

Komplex Kénesbór™ felhasználása a napraforgó 6-8 leveles fejlettségétől a virágzás kezdetéig 2 alkalommal 2-3 l/ha dózissal javasolt. A megfelelő termékenyülés és az olajtartalom növekedése érdekében a leghatékonyabb eredmény a csillagbimbós állapotban történő kijuttatás esetén érhető el.

Amennyiben a napraforgó növényvédelmi technológiára vonatkozóan kérdése merül fel, forduljon bizalommal az FMC-Agro területi szakmérnök kollegáihoz.

Forrás: Agro Napló

0
  0
  Kosár