Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megötszörözte a kormány, így az érintettek 50 milliárd forint helyett 260 milliárd forint összegű forrásból igényelhetnek fejlesztéseik megvalósítására pénz – jelentette be az agrárminiszter Hajdúnánás-Kendereskertben május elején, ahol a megye 51 nyertes gazdálkodójának átadta a támogatási szerződéseket.

Nagy István hangsúlyozta: a támogatások megemelése meghatározó lesz a megújuló magyar agrárium jövője szempontjából. Mint fogalmazott, “nehéz időszakon vagyunk túl, az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is sújtotta a koronavírus-járvány mellett a gazdaságot, ám az agrár- és élelmiszergazdaság nem állt le”.

A múlt év novembere, decembere volt a pályázat beadási időszaka,  és a magyar gazdák bizakodással döntöttek arról, hogyan fejlesszék az ágazatot, amely immár stratégiai ágazattá vált – mutatott rá a tárcavezető. Nagy István kiemelte: háromszor annyi lesz az agrárium támogatása, mint az elmúlt hét évben. A technológiai fejlesztésekre odaítélt támogatás 50 százalékos intenzitású lesz. A miniszter bejelentette, Hajdú-Bihar megyében 51 kedvezményezettnek 20 milliárd forint támogatást ítéltek meg, baromfi-, sertés- és szarvasmarha telephelyek fejlesztésére.

Forrás: Agro Napló