„Megkülönböztetett figyelmet fordítunk természeti értékeink és környezetünk megóvására, ezért jelentős lépéseket tudtunk tenni a környezetvédelmi céljaink megvalósítása terén, beleértve többek között a levegőminőség-védelmi intézkedéseket és a mezőgazdaságban keletkező fóliahulladék problémájának megoldását” – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter a Környezetvédelmi Világnap alkalmából.

Nagy István a világnap kapcsán a kormányzati intézkedéseket ismertetve kiemelte: a környezetvédelmi fejlesztések sorában nagy hangsúlyt fordítottunk a hulladékgazdálkodás egy speciális területére. A kormány támogatásának köszönhetően a jövőben mintegy 280 millió forintból kiépül a mezőgazdasági termelőknél képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszere.

Hozzátette, mindez azért is jelentős, mert Magyarországon évente 10 ezer tonna mennyiségben képződik mezőgazdasági fóliahulladék, amelyre az új begyűjtő rendszer könnyű, hatékonyabb, olcsóbb és a körforgásos gazdaság elvárásainak megfelelő, környezetbarátabb megoldást kínál a gazdáknak az agrofóliától való megszabaduláshoz.

Nagy István jelezte, hogy még ebben az esztendőben körülbelül 100 konténert helyeznek ki különböző vidéki helyszíneken. Továbbá, a közeljövőben az egész országot lefedő fóliahulladék-feldolgozó üzemek létesülnek majd, amelyek egy magyar szabadalmat használva költség- és energiahatékony módon lesznek képesek a fóliahulladékból új termékeket gyártani: így például műanyag rekeszeket, ládákat, vödröket, palántatálcákat, gyeprácsokat.

Az Agrárminisztérium (AM) aktív szereplője a természeti környezet megóvását segítő programoknak: így például az állami erdőgazdaságok az elmúlt hónapokban mintegy 6 ezer köbméter kommunális hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőkből a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében. A kezdeményezésnek köszönhetően a nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 köbméter hulladéktól tisztították meg a sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket, valamint kiemelt természetvédelmi jelentőségű területeket, fokozottan védett fajok élőhelyeit a tavalyi évben.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a levegő tisztaságának megóvása érdekében tavaly elkészült az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program is, amely meghatározza az elkövetkezendő időszak levegőminőségének javulását. A kormány célja ugyanis, hogy a program végrehajtásának időszaka alatt 50 százalékkal csökkenjenek a lakosság környezeti és egészségi kockázatai. Az elmúlt időszakban új mobil mérőállomásokkal, mérő- és laborműszerekkel bővült az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, és megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei, illetve intézkedési tervei is.

Az agrárminiszter kitért arra, hogy az egymásra épülő fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezeti nevelésre, a természeti értékek bemutatására és a szemléletformálásra, hogy védendő értékeinket minél többen megismerjék. Ezért az AM számos programmal segíti az oktatási intézményeket is. Jelenleg évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon.

Nagy István hangsúlyozta, 1093 ökoiskola működik Magyarországon, vagyis a diákok mintegy harmada ökoiskolában tanulhat. Szintén nagyon népszerű a magyarországi Zöld Óvodák Hálózata is, amelynek már több, mint ezer intézmény a tagja, így minden negyedik óvodás Zöld Óvodába járhat. A járvány utáni enyhítések keretében újranyitottak az erdőgazdaságok erdei iskolái, ahol évente mintegy százezer gyermek sajátíthatja el a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos ismereteket. Június közepén az ország 9 térségében indulnak az Erdei Vándortáborok is, amelyek keretében több ezer iskolás kerül közvetlen kapcsolatba a természettel.

A agrártárca irányítója arra emlékeztetett, hogy 2019-ben indult útjára az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, amelynek keretében eddig 167 intézmény mintegy 20 ezer diákjának figyelmét hívhatta fel környezet megóvásának fontosságára. Az Iskolakert-fejlesztési program a tavalyi esztendőben 74 millió forintra emelt kerettel folytatódott, és már óvodakertekre is kiterjedt a felhívás.

Kifejtette, a környezeti nevelési programok között fontos szerepet tölt be a „BISEL – Gumicsizmás Természetvédelem” elnevezésű verseny is, aminek az idei tanévre szóló felhívását a Környezetvédelmi Világnapon hirdetik meg.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben nyilvánította június 5-ét a környezetvédelem világnapjává. Az idei Környezetvédelmi Világnapon az ENSZ meghirdeti az Ökoszisztémák Helyreállításának Évtizedét – olvasható az összegzésben.

Folytatódik a BISEL tanulmányi verseny

„Víztükör” címmel az AM idén is meghirdeti a BISEL – azaz magyarul a betűszó a „Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban” jelentést hordozza –  elnevezésű országos versenyét. A megmérettetésre általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7-9. és 10-12. évfolyamos tanulói jelentkezhetnek 4-6 fős csapatokkal.

A verseny legfontosabb eleme a kisvízfolyások vizsgálata, állapotának BISEL vízvizsgálati módszerrel történő minősítése, élőviláguk megismerése. A program során a diákok megfigyelik a vízfolyásokat veszélyeztető tényezőket, különösen a vízjárás olykor szélsőséges változását okozó természetes folyamatokat, illetve emberi tevékenységeket.

A BISEL módszereknek köszönhetően a tanulók komplex, átfogó gondolkodásmódot sajátíthatnak el, élményszerűen tapasztalhatják meg az ökológiai összefüggéseket, illetve a vízfolyások és környezetük védelmének fontosságát. A részletes versenyfelhívás az AM honlapján olvasható.

Forrás: Agro Napló