Híreink

Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája, a fertőzés Magyarországot is érinti; ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lótartó figyelmét, hogy állataik érdekében, ha a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz.

Tovább olvasom

3 milliós támogatás, akár a lakóingatlan kerítésépítésére is igénybe vehető

Január 1-től elérhető a 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás, február 1-től pedig az otthonfelújítási kölcsön, amely azok részére nyújt segítséget, akik nem tudják megelőlegezni az utólag folyósított támogatást

Megjelent az öntözési közösségek együttműködéseit támogató felhívás

Magyarország kormánya alapvető célként tekint az öntözéses gazdálkodás szakmai színvonalának, illetve a mezőgazdasági öntözés feltételeinek, és az öntözhető és öntözött területek arányának növelésére – közölte Nagy István agrárminiszter.

1500 milliárd forintnyi pályázat jön idén a gazdáknak és az élelmiszeriparnak

Mintegy 1500 milliárd forint összegben írnak ki pályázatokat a gazdák és az élelmiszeripar számára az idén a vidék megerősítése és versenyképességének növelése, valamint a foglalkoztatás bővítése érdekében – mondta az agrárminiszter az M1 aktuális csatorna Magyar Gazda című műsorában február első felében.

Jelentősen nőtt az önköltség a tejágazatban

Egy év alatt átlagosan 15-18 százalékos termelési költség emelkedést állapított meg saját felmérése alapján a Tej Terméktanács.

Megháromszorozza a kormány az előző hét év vidékfejlesztési forrásait

A kormány az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére; ezzel megháromszorozza a jelenlegi, 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program (VP) forrásainak nagyságát – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában, amit az MTI foglalt össze, és a kormányzati hírportál is közzétett.

Már márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium (AM) a korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A tájékoztatás szerint a 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1-31-e között kérelmezhető.

A magyar agrárexport fontos terméke az állati takarmány

Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el a gabonák után a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

Megkezdtük az évet

Megkezdtük az évet, és tovább építjük a kerítéseket. A Bükkösdi Ökopark felkérésének teszünk eleget, és a múlt évben ültetett csemeték védelmére épített kerítéseken vadátjárókat építünk, hogy a vadak szabad mozgását minél kevésbé korlátozzuk.

Tovább olvasom

Anyagi támogatást kapnak a vidéki kisboltok

Anyagi támogatást kapnak a vidéki kisboltok annak érdekében, hogy könnyebben átvészeljék a pandémia okozta nehéz gazdasági körülményeket – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kormányinfón január végén.

Tovább olvasom

A kormány 7,5 milliárdos pályázati forrást biztosít önkormányzati fejlesztésekre

A Pénzügyminisztérium (PM) és részben a Belügyminisztérium (BM) által meghirdetett pályázati forrásokból egyebek mellett utak, járdák, iskolák, óvodák és orvosi rendelők újulhatnak meg – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Az állattartásban is a high-tech technológiák jelentik a jövőt

Az agráriumban alkalmazott legújabb technológiák szinte elkerülhetetlen részesei a gazdaságos termelésnek és a versenyképesség fenntartása is azt diktálja, hogy a gazdálkodók lépést tartsanak a technikai és technológiai fejlődéssel. Ez alól az állattartás sem mentesül, ahol szintén számos modern eszköz áll rendelkezésre az állatok igényeinek kiszolgálására, amely a termelés növekedését és biztonságát is eredményezheti.

ONFARM határszemle – fókuszban a növényi energiaháztartás (Apácatorna, 2021. február 12.)

Csípős hidegben, de szikrázó napsütésben találkoztunk pénteken a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Veszprém megyei Szervezete és Tóth Gábor házigazda meghívására a Somló hegy szomszédságában fekvő Apácatornán. A gazdaság melletti táblán szépen bokrosodott őszi árpa várta az érdeklődő kollégákat, és adott helyszínt a növényélettani konzultációhoz.

Még nagyobb járványügyi szigor jön a baromfiágazatban

A tavalyi, hatalmas károkat okozó madárinfluenza-járvány és az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatait levonva, döntöttek úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban (Nébih), hogy még nagyobb szigorral folytatódik a hazai baromfitartóknál a járványvédelmi szabályok, jogszabályi kötelezettségek betartásának vizsgálata.

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon – közölte az Agrárminisztérium (AM) lapunkkal.

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum a MATE kutatóinak közreműködésével

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Bábolna Tetra Kft. egy olyan különleges, új tojóhibridet nemesített, amely krémszínű tojást termel.

Kevés lesz a kétéves átmeneti idő a gazdák felkészülésére?

Problémá­t jelenthet, hogy az Euró­­pai Bizottság terve szerint a kétéves átmeneti időt teljesen elviszi az új közös agrárpolitika részletszabályainak kidolgozása és elfogadása, így előfordulhat, hogy a gazdáknak nem marad idejük a felkészülésre – állítja Horváth Gábor agrár-érdekképviseleti vezető.

Tovább olvasom

Szigorodik a csigaölő szerek használata

Európai uniós előírások változása miatt hazánkban is szigorodik a csigaölő szerek használata – tudatta az érintettekkel honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább olvasom

Megnyíltak az agrárágazati és a zöld civil szervezeteket támogató pályázatok

Negyven millió forintos keretösszeggel az agrárágazati civil szervezeteknek hirdet pályázatot az Agrárminisztérium (AM); a szaktárca az idén is segítséget nyújt a 2021-ben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához – tájékoztatta lapunkkal az AM.

Veszettségriadót hirdettek a román határ közelében

Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agro Naplóval.

Visszatérő miniszterekkel hozták létre a Vidékfejlesztési Kormánybizottságot

A kormány által létrehozott, a miniszterelnök vezetésével és az agrárminiszter részvételével működő Vidékfejlesztési Kormánybizottság célja, hogy erősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat, térségeket és közösségeket – közölte lapunkkal a szakminisztérium.

Sok múlik a sikeres védekezésen!

A legtöbb gazdálkodó már 2020 végén beszerezte a tavaszi napraforgóvetőmagokat. A hibrid kiválasztása előtt mindenképp érdemes mérlegelni, hogy tavasszal a területünk gyomviszonyai mellett mire számíthatunk, hiszen a napraforgóhibrid kiválasztásával egyidőben el is dől a tavaszi gyomirtási technológiánk is.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Virágzó gyümölcsöseink fagytűrésének erősítése, kondíciófokozás Flavo Planttal

Április gyümölcsöseink virágzásának ideje. A külső szemlélő számára ünnep, a kertészek, ültetvénytulajdonosok számára viszont – az időjárási szélsőségek miatt – évről évre nehezebb időszak.