Híreink

3 milliós támogatás, akár a lakóingatlan kerítésépítésére is igénybe vehető

Január 1-től elérhető a 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás, február 1-től pedig az otthonfelújítási kölcsön, amely azok részére nyújt segítséget, akik nem tudják megelőlegezni az utólag folyósított támogatást

1500 milliárd forintnyi pályázat jön idén a gazdáknak és az élelmiszeriparnak

Mintegy 1500 milliárd forint összegben írnak ki pályázatokat a gazdák és az élelmiszeripar számára az idén a vidék megerősítése és versenyképességének növelése, valamint a foglalkoztatás bővítése érdekében – mondta az agrárminiszter az M1 aktuális csatorna Magyar Gazda című műsorában február első felében.

Megháromszorozza a kormány az előző hét év vidékfejlesztési forrásait

A kormány az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére; ezzel megháromszorozza a jelenlegi, 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program (VP) forrásainak nagyságát – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában, amit az MTI foglalt össze, és a kormányzati hírportál is közzétett.

Jelentős támogatási lehetőségek a kertészek és az állattartók számára a Vidékfejlesztési Program keretéből

A megújuló vidék, megújuló agrárium program megvalósításának érdekében Magyarország Kormánya 80% hazai társfinanszírozást biztosít a Vidékfejlesztési Program forrásaihoz. A kormány döntése mintegy 600 milliárd forint értékben teszi lehetővé új beruházási pályázati felhívások kiírását, melyek közül az első felhívások már áprilisban megjelentek.

Megkezdtük az évet

Megkezdtük az évet, és tovább építjük a kerítéseket. A Bükkösdi Ökopark felkérésének teszünk eleget, és a múlt évben ültetett csemeték védelmére épített kerítéseken vadátjárókat építünk, hogy a vadak szabad mozgását minél kevésbé korlátozzuk.

Tovább olvasom

Az állattartásban is a high-tech technológiák jelentik a jövőt

Az agráriumban alkalmazott legújabb technológiák szinte elkerülhetetlen részesei a gazdaságos termelésnek és a versenyképesség fenntartása is azt diktálja, hogy a gazdálkodók lépést tartsanak a technikai és technológiai fejlődéssel. Ez alól az állattartás sem mentesül, ahol szintén számos modern eszköz áll rendelkezésre az állatok igényeinek kiszolgálására, amely a termelés növekedését és biztonságát is eredményezheti.

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum a MATE kutatóinak közreműködésével

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Bábolna Tetra Kft. egy olyan különleges, új tojóhibridet nemesített, amely krémszínű tojást termel.

Az NAK által javasolt ágazatokban is felvehetik az újraindítási gyorskölcsönt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – tagjai megkeresése nyomán – korábban kezdeményezte, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari beszállítók, élelmiszer-nagykereskedők, illetve az erdőgazdálkodók is felvehessék a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt; ez, a hitelprogram kedvezményezettek körének kibővítésével számukra is lehetővé vált, amennyiben megfelelnek a szükséges feltételeknek – tájékoztat honlapján a köztestület.

Megnyíltak az agrárágazati és a zöld civil szervezeteket támogató pályázatok

Negyven millió forintos keretösszeggel az agrárágazati civil szervezeteknek hirdet pályázatot az Agrárminisztérium (AM); a szaktárca az idén is segítséget nyújt a 2021-ben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához – tájékoztatta lapunkkal az AM.

Jelentősen nőtt az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat összege

Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megötszörözte a kormány, így az érintettek 50 milliárd forint helyett 260 milliárd forint összegű forrásból igényelhetnek fejlesztéseik megvalósítására pénz – jelentette be az agrárminiszter Hajdúnánás-Kendereskertben május elején, ahol a megye 51 nyertes gazdálkodójának átadta a támogatási szerződéseket.

Hamarosan indul a mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű visszagyűjtési rendszere

„Megkülönböztetett figyelmet fordítunk természeti értékeink és környezetünk megóvására, ezért jelentős lépéseket tudtunk tenni a környezetvédelmi céljaink megvalósítása terén, beleértve többek között a levegőminőség-védelmi intézkedéseket és a mezőgazdaságban keletkező fóliahulladék problémájának megoldását” – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter a Környezetvédelmi Világnap alkalmából.